Jaký zvolit zdravotnický nábytek při zařizování ordinace

29.10.2018 10:28

Práce ve zdravotnictví přináší velkou zodpovědnost, častý stres a mnohdy i fyzickou zátěž způsobenou manipulací s pacienty. Osobní jednání s pacienty, hledání příčin potíží i provádění nepříjemných zákroků vyžaduje kvalitně vybavené prostředí. Lékař i zdravotní personál se musí spolehnout na dobře uzpůsobené zázemí, které ulehčí náročnou práci při ošetření pacientů. Ordinace musí zároveň působit dobře na psychiku a měla by vytvořit příjemnou atmosféru, která pomůže navázat důvěrný kontakt s pacienty.

Pohodlí a bezpečnost

Pro řadu odborných praxí není možné vybírat zdravotnický nábytek z běžné nabídky kancelářského nábytku. Vybavení ordinace klade zcela jiné požadavky. Nábytek podléhá přísnějším normám. Ve frekventovaném denním provozu musí snášet vyšší zatížení a musí dovolovat v mnoha případech ošetření dezinfekcí. Neméně důležité je řešení pro bezbariérový přístup. Omezený prostor musí dovolit snadný a bezpečný průchod. Speciální vybavení nebo stolek s nástroji je třeba ustavit v pohodlné blízkosti vyšetřovacího lůžka bez omezení pohybu pacienta. Důležité je zachovat volný prostor i pro odložení pomůcek jako je vozík, hole, kočárek.

 

zdravotnický nábytek

 

Pocit důvěry a soukromí

Podle specializace je třeba uzpůsobit vybavení v interiéru tak, aby vznikla dostatečná plocha pro důvěrný rozhovor s pacientem. Základním vybavením je pracovní stůl, židle. Důležité jsou police nebo regály pro uložení dokumentace a prostor pro kancelářskou techniku. Další zónou je vyšetřovací lůžko nebo křeslo. V mnoha oborech je třeba vyhradit i místo pro svlékání a provádění diskrétních zákroků nebo vyšetření. Pacient musí mít jistotu v ohleduplném přístupu a zaručené soukromí.

Administrativa

Při vybavení ordinace je třeba dobře vyhodnotit nároky lékaře i potřeby pacientů. Každý obor vyžaduje jiné podmínky. Ordinaci dětského lékaře je třeba oživit motivy a barvami, které zaujmou malé pacienty a pomůžou jim překonat ostych nebo strach. Vybavení gynekologie nebo chirurgie vyžaduje důstojné zázemí a větší plochu pro speciální lůžka a vyšetřovací přístroje. Prostory pro vedení psychoterapie nebo poradenství se soustředí naopak na pohodlné sezení a příjemný prostor pro navázání důvěrného rozhovoru.

Každý interiér nabízí zajímavé možnosti a kombinace v ustavení nábytkem. Řemeslné firmy vám vyjdou vstříc a realizují i atypicky řešené prostory. Lépe využijí daný prostor, nábytek přizpůsobí konkrétním prostorám a vám umožní přizpůsobit ordinaci i v barevném nebo stylovém provedení.

Kvalitně vybavená ordinace vám zjednoduší práci. Přehledné uložení nástrojů a přístrojů, prakticky vedená kartotéka, zázemí pro administrativu zvýší úroveň poskytované péče. Jednotný styl a kvalitní vybavení již na první pohled podpoří vaší profesionalitu a pomůže vám lépe navázat kontakt s pacienty.

Vyhledávání

Kontakt

Jan Volf truhlářství - interiérové poradenství +420 725113522